EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish
FJC Europe Funded by the EU FJC Europe

European Alliance
for Hope and
Empowerment

We are the European Network of multidisciplinary approach
of genderbased, domestic violence and child abuse and
Family Justice Centers

Training: De theorie en kracht van HOOP, Module 1

door Pascale Franck en Bert Groen (EFJCA)

Hoop is het geloof dat je toekomst beter zal zijn vandaag én dat je daar zelf voor kan zorgen

Hoopvolle mensen zijn beter in staat hun doelen te bereiken. Ze kunnen beter anticiperen op obstakels die het bereiken van hun doel dreigen te blokkeren. Dit vertaalt zich in motivatie en doorzettingsvermogen, waarbij ze de energie hebben om via nieuwe en andere ideeën belemmeringen te overwinnen. Vanuit deze vaststelling ontwikkelde de positieve psychologie de theorie van HOOP.

Hoop is een belangrijke beschermende factor die mensen in staat stelt zich te ontplooien en hun welzijn te verhogen. Hoop is ook een belangrijke bron van hulp bij de diverse trauma's, langdurige stress-situaties en burn-out.

De toepassing van de wetenschap van hoop in het dagelijkse leven draagt bij aan het overwinnen van tegenslagen waar iedereen mee te maken heeft. Hoopvolle mensen voelen zich goed.

HOOP is meetbaar: de HOOP-score meet de verwachtingen van mensen om doelen te bereiken. Van hieruit kunnen trajecten worden ingezet om mensen te helpen perspectieven voor de eigen toekomst te verbeteren. Hiervoor zijn er verschillende tools ontwikkeld.

Opbouw training

De training is opgebouwd in 3 modules. De 1ste module, de basismodule, is primair gericht op het vergroten van de noodzakelijke kennis om over achtergronden van de hoop theorie. De 2de en 3de module zijn een verdieping en zullen meer ingaan op hoe de deelnemers in hun dagelijks werk kunnen werken met een ‘Hope Centered en Trauma-Informed Care’ aanpak. In deze modules wordt ook dieper ingegaan op de gevolgen van Adverse Childhood Experiences (ACE’s) en wat een trauma gerichte aanpak nu precies is. Iedere module duurt 1 dagdeel van 4 uur.

Wat biedt module 1

Deze module geeft inzichten in kennis en de wetenschap van hoop, hoe om te gaan met traumatische ervaringen en te groeien en bloeien naar toekomstige positieve doelen. We bespreken hoe hoop beschermt tegen de negatieve gevolgen van moeilijke of onplezierige situaties en/of gebeurtenissen en hoe hoop kan worden beïnvloed en ondersteund.

De training biedt professionals inzichten om hoop te meten, te beoordelen waar cliënten hoop verliezen en biedt strategieën en praktische manieren om hoop te vergroten.

Doelgroep

De training richt zich tot professionals en vrijwilligers van geïnteresseerde organisaties, die met mensen willen werken aan hoop, (terug) controle te krijgen op de eigen doelen en hun welbevinden te verhogen. De aanpak vanuit de HOOP theorie is inzetbaar in vele werkvelden en voor diverse doelgroepen.

Voor meer informatie over deze training, de planning en kosten kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar info@efjca.eu of te bellen naar:

Bert Groen 0031-621292799
Pascale Franck 0032-473783820